Webbpublicering vid Umeå universitet

Tid för turism

2012-05-23 22:21

Medan några prioriterade jobb eller skönhetssömn fick några av oss en liten glimt av centrala Belfast. Ryktet säger att viss shopping har idkats men detta kan lika gärna vara illvilligt förtal.

Internationell avskedslunch

2012-05-23 13:04

Att vårt besök vid Stranmillis sammanföll med de internationella studenternas avskedslunch var ett stressmoment för våra värdar, men det vändes till vår fördel. Vi fick helt enkelt utgöra ett svenskt inslag i en väldigt trevlig lunch där även Stranmillis rektor Anne Heaslett kunde göra oss sällskap. Det blev ett glatt farväl med goda förhoppningar om ett fortsatt och fördjupat samarbete. Resten av eftermiddagen fortsatte vi med de grupparbeten som vi påbörjade på tisdagen.

Här är vi!

2012-05-23 12:39

Ingen kansliresa utan gruppbild! Här finns vi med alla sexton – tillsammans med Maureen, Margaret och Laureen.

Integrerat och segregerat i nordirländsk skola

2012-05-23 11:40

Många av oss hade sett fram emot onsdagens skolbesök. Halva gruppen fick besöka en katolsk skola, Holy Rosary Primary School och den andra halvan fick besöka en religiöst och kulturellt integrerad skola, Forge Integrated Primary School. Trots att det politiska klimatet är relativt gott och antalet äktenskap mellan katoliker och protestanter ökar är fortfarande de integrerade skolorna i minoritet i Nordirland. På den integrerade skolan som jag besökte informerade skolans rektor om verksamheten ackompanjerad av glada skratt och skrik från skolgården. Vi fick också göra studiebesök i klassrummen. Mycket uppskattat av både skolbarnen och oss! Det finns goda möjligheter får Lärarhögskolans studenter att göra VFU i Belfast om någon skulle vara intresserade. University of Stranmillis har lovat att bistå med hjälp.

Det började som en skakning på nedre däck…

2012-05-22 22:23

Att besöka det helt nya Titanic-museet var något av ett måste när vi ändå var i Belfast. De lediga timmarna mellan arbetsdag och middag under tisdagkvällen ägnade vi därför åt världshistoriens kanske mest omskrivna förlisning. Utställningen var nyskapande och spektakulär med 3D-teknik och nöjesfältsinslag. Alla var nöjda med besöket!

Heldag på Stranmillis University College

2012-05-22 17:09

Under tisdagen besökte vi Stranmillis. Efter en mycket givande presentation av Maureen Thatcher (Head of International Development) Mrs Laurence Siberry (International Outreach officer), Ms Gail Eason (Head of Schools Partnerships) och Margaret Mulhern (International Administrative Officer) fick vi gå på en rundtur på campus. Trots att flera av oss kan vittna om träningsverk i vaderna efter att ha gått backe upp och backe ner mellan de olika administrativa enheterna, var det ingen som klagade. Det var mycket givande att möta kollegor som arbetar med samma typ av uppgifter som vi. Ett och annat kan vi nog ta med oss hem. Eftermiddagen ägnade vi åt gruppvis arbete med den omorganisation som kansliet genomgår.’

Utan internet i fem dagar försmäktar vi på denna ö

2012-05-22 9:54

Belfast är vänligt och vädret är vackert men något internet att tala om har de inte här – vare sig på vårt hotell eller på Stranmillis. Vi försöker kolla vår mail och svara i den mån det går, men hitintills utan några större framgångar. Denna blogg uppdateras därför endast lite ryckvis när vi tillfälligtvis har uppkoppling. Följ oss så gott det går!

Mot Belfast!

2012-05-21 22:49

Vi är på resande fot i veckan! I fem dagar befinner sig Lärarhögskolans kansli i Nordirland för att fördjupa kontakten med partneruniversitetet Stranmillis University College i Belfast och för att diskutera kansliets organisation och arbete inför kommande läsår. Studiebesöket på Stranmillis syftar också till att vi ska få en inblick i hur andra kanslier arbetar med uppgifter, frågor och problem kring administrationen av lärarutbildning. Resan hit gick fint, inte minst eftersom vi fick en välbehövlig bensträckare i Dublin innan vi tog oss med buss till Belfast. En snabb lunch på Guinness Storehouse hann vi också med.

Grattis Birgitta!

2012-04-20 15:32

I tisdags mottog Birgitta Wilhelmsson, utvecklingsledare vid Lärarhögskolan, Föreningen Skogens årliga pris Guldkvisten. Priset delas ut till personer som på det nationella planet gjort värdefulla insatser för skog och skogsbruk. Birgitta fick priset för att hon under tio år varit en stark drivkraft i Skogen i skolan, som ger tusentals barn bättre möjligheter att komma ut i skogen under skoldagen.

Dagen startade med middag för pristagarna tillsammans med Föreningen Skogens styrelse. Den avnjöts på restaurang Gondolen i Kungasalen med underbar utsikt över slussen och vår vackra huvudstad. Dagen efter, som inledning på Skogsnäringsnäringsveckan på Norra Latin/Konferenscentrum i Stockholm, delade H.M.K. Prins Carl Philip ut Guldkvistarna. Därefter åt samtliga pristagare lunch med prinsen i Norra Latins blå matsal.

Birgitta, som syns längst till vänster på bilden, berättar själv om mötet med prinsen. ”Vi småpratade om priset och han grattade till det! Sedan blev det beröm till prinsen för hans resultat på skatevasan där han fick en riktigt bra tid. Prinsen tackade och tyckte att det var trevligt att vi uppskattade hans insats. Han var charmig, trevlig och mycket lättsam.”

Pressbilder

Känslor i praktiken

2012-03-31 10:04

Vad var det som gick fel egentligen? Denna fråga redde UmU:s egen Eva Skåreus ut i en föreläsning som handlade en egen förstudie där hennes akademiska språkbruk kommmit att utgöra en barriär mellan henne som forskare och informanterna. Informanternas känslor inför vfu och intervjusituation styrde också resultatet i en felaktig riktning. Genom att istället låta informanterna måla sig själva i en undervisningssituation övervanns detta hinder. Föreläsningen kallade hon “Reflections on choices, resistance and consequences in a pre-study”. Denna reflekterande studie kommer också att publiceras i nästa nummer av Education Enquiry. Håll utkik!